Första gången vi använde Alpha´s filmatiserade material så kände vi genast kraften i dessa filmer. Det blev en talande tystnad efter att filmen visats. Det är en av orsakerna till att Alpha Online är så bra. Men tillbaka till Alpha. Dessa kurser om kristen tro har blivit en succé i världen. 2018 räknar man med att 24 miljoner människor hade gått på Alpha och materialet fanns i 100 länder och på 100 språk.

2016 introducerades Alpha´s filmserier. De har sedan börjat användas i kyrkor över hela världen. Några år senare kom de på svenska. Förra året (2020) var det uppskattningsvis 30 000 kyrkor som hade Alphakurser med ungefär 1,3 miljoner deltagare. Och Alpha Online ökade starkt. Bara i Sverige startade det upp 105 nya Alpha Online under 2020. Men, nu till frågan; Varför är Alpha Online så effektivt och bra i den tid som är nu?

1. För det första så finns filmerna. Alpha har använt en mediaform som är effektiv, igenkännbar och som väcker känslor och bejakar ställningstaganden. Och filmerna är bra! När vi testade det i vår Alpha-grupp så var det uppskattat av alla som var med. Här finns ett professionellt material i ett professionellt förpackat välkänt format – film.

2. För det andra så öppnas plötsligt dörrarna till kristen tro i ett format som på grund av pandemin blivit allmänt använt – Zoom, Google Meet och Skype.

3. För det tredje finns plötsligt Alpha i den värld som unga människor räknar som sin hemmaplan – den digitala världen.

4. Alpha Online har tydliga kännetecken av att vara ett öppet informellt format som känns välkomnande och enkelt att vara med i. Du kan sitta hemma på ditt rum och vara med. Du kan delta även om du inte har möjlighet att åka till en kyrka eller en samlingslokal. Du kan vara med även om det skulle finnas sociala hinder som till exempel, att vara ensam småbarnsförälder.

5. Alpha Online med de filmer som visas, standardiserar innehållet i Alpha på ett bra sätt – Man kan vara Alphaledare och bo i Göteborg och ha kursdeltagare i Örebro. Eller tiden kanske inte passar för mig som deltagare där jag bor, då kan jag ta en annan kurs på en annan ort.

Alpha Online är verkligen ett bra verktyg som ligger rätt i tiden.

Här hittar du information om hur du startar Alpha Online

RA

Pin It on Pinterest

Share This