Väckelsen i USA 1857-59 började med ett litet lunchbönemöte…det kan hända igen:

Strax före klockan tolv på onsdag den 23 september 1857 öppnade Lanphier dörrarna till holländska reformerta kyrkan på Manhattan. Han väntade i det övre rummet av byggnaden. Ingen kom fram till omkring 12:30 då han hörde fotstegen när en man gick uppför trapporna. Några minuter efteråt hade fler kommit tills det totalt var sex män, från fem olika samfund. Nästa onsdag var det mellan 14 och 20 personer var närvarande. Den tredje veckan deltog mellan 30 och 40 män i bönemötet. Mötena var så uppmuntrande att det beslutades att de skulle träffas dagligen. Nästa dag ökade antalet närvarande igen. Snart fyllde holländska reformerta kyrkan byggnaden. Dagordningen var enkel: De bad för att rädda själar. Det var gemensam sång och uppbyggande uppmaningar. Det fanns inga diskussioner och de närvarande bad och nämnde familjemedlemmar, grannar och arbetskamrater.

Så kom den ekonomiska kraschen och bönen fortsatte…
Ett jordskred av bön började. Andra stora amerikanska städer följde samma mönster. Man kunde läsa i affärsfönster, ”Vi kommer att öppna igen vid slutet av bönemötet.” I städer som Cleveland och St Louis, kom tusentals människor till de centrala kyrkorna i staden 3 gånger per dag, bara för att be. Det var 6000 personer som gick på bön i Pittsburgh. Dagliga bönemöten hölls i Washington D.C. vid fem olika tillfällen för att rymma massorna.

The New York Times, skrev i en ledare den 20 mars, 1858 följande om väckelsen:
”Den stora vågen av religiös upphetsning som nu sveper över denna nation, är en av de mest anmärkningsvärda rörelserna sedan reformationen …. Resenärer pratar om det i bilar och på ångbåtar, i banker och marknader, överallt är detta ämne i fokus. Kyrkor är fullsatta, i bankdirektörers rum hålls sångövningar; skolhus förvandlas till kapell; omvändelserna räknas i mångtusental…”

Väckelsen spreds över hela USA och pastorer beräknade att man döpte tillsammans upp emot 20 000 människor varje vecka under den mest intensiva tiden.
Åren 1858-1859 räknar man med att över en miljon människor blev omvända. Detta på en befolkning på 30 miljoner.

Revivals in North America:
https://www.christianity.com/church/church-history/timeline/1801-1900/jeremy-lanphier-led-prayer-revival-11630507.html

 

Pin It on Pinterest

Share This